Skip to main content
weblog

Posts

IR-fotografering är något jag väldigt länge har varit nyfiken på. Grunden är helt enkelt att man fotograferar med en vanlig kamera som har ett IR-filter monterat. Det betyder att kamerans sensor endast tar emot IR-ljus, vilket alltså i mångt och mycket betyder värmestrålning. Det sätter en oerhört intressant färgrymd på foton på himlen, landskap medan det gör människor nästan spöklika.
Problemet med IR-foto är att de flesta kameratillverkare jobbar hårt för att filtrera bort IR-ljuset från sensorn, eftersom det kan störa när man fotar normalt. Så de flesta moderna kameror har ett inbyggt filter som tar bort IR-ljusvågor och sätter man då på ett IR-filter som tar bort övriga ljusvågor, ja då kommer ju inga ljusvågor fram till sensorn. Nikon D70 är en av de sista kamerorna som inte har ett kraftfullt IR-block och som man alltså kan sätta på ett IR-filter på och ta fräna bilder. Hoya har en del IR-filter som funkar fint.
Men väljer man det här sättet så är det en del saker att tänka på. Man sätter alltså ett filter framför objektivet och ljusmätaren. Det betyder att med filtret på plats så fungerar inte kamerans fokusering (det blir helt svart i sökaren), ljusmätning eller något sådant, eftersom det mäter normal ljus, inte IR-ljus. Så det handlar om att fokusera i förväg och sedan räkna ut exponeringstider utifrån ljusmätningen utan filter. Det betyder också stativ för att få skarpa bilder. Fördelen är att du inte förstör kameran, utan du tar bort filtret och det är en normal kamera efter det.
Ett annat sätt är att IR-konvertera kameran. Det finns företag i USA som gör det åt dig om du vill, men det går att göra själv, bara man beställer ett IR-filter från dem.
Så, en konvertering av kameran innebär att man plockar i sär den och tar bort den inbyggda IR-blockaren som sitter över sensorn och sätter på ett IR-filter i dess plats. Det betyder att det enda ljus som kommer fram till sensorn är IR-ljus och inget av det blockas. Det betyder att ljusmätningen fungerar som det ska, och kamerans egna exponering fungerar och du kan nu fota utan stativ. Nackdelen är som ni förstår att man nu bara kan fota IR med kameran. Så man ska ju helst göra detta på en lite äldre kamera som man har liggandes, eller köpa något lite billigare på till exempel Blocket eller Tradera. Jag är lite sugen på en Nikon D50 att konvertera för det här syftet. Om jag gör det så lovar jag att skriva om det här!