Skip to main content

Gå ned i vikt utan att banta eller träna!

Vad säger ni om den rubriken va? Men jag tänkte jag skulle rapportera lite hur det gått med min viktminskning. När jag skrev om det första gången för över tre månader sedan så satte jag målet att jag skulle gå ned 17 kilo. Jag vägde då 117 kilo och ville ned till 100 kilo. Jag har aldrig varit tjock direkt, jag är ju väldigt lång kille. Men jag tyckte jag hade en lite för stor mage helt enkelt.
Så jag bestämde mig helt enkelt. Jag började den 6 mars och 17 kilo skulle bort. Och jag nådde det målet drygt tre månader senare, närmare bestämt 14 juni. Jag har nu lagt ett nytt mål på 95 kilo, men det är ändå skojigt att ha nått sitt mål!
Här är min kurva. Jag använde verktyget på Hemma Bäst för att hålla koll på min vikt, men det finns massor med alternativ till det, och iPhone-appar och liknande så klart.
Så, angående rubriken då. Utan att banta och utan att träna? Hur är det möjligt? Det är egentligen ruskigt enkelt. Det jag har sagt hela tiden är att det handlar bara om matematik. Kroppen gör av med ett visst antal kalorier om dagen. Även när du sover så förbränner din hjärna en hel hög med kalorier. Så "knepet" är helt enkelt att äta färre kalorier än vad kroppen automatiskt gör av med i normalt tillstånd.
Alla fungerar ju annorlunda förstås, men för mig har det inte förändrat så mycket. Givetvis så hoppar jag över saker som godis, chips, pizza, kakor, tårta och hamburgare. Något alla som vill gå ned i vikt ska göra så klart. Sedan så äter jag i regel aningens mindre portioner än innan. Det kan låta som att man inte blir mätt, men kroppen anpassar sig snabbt och jag blir helt klart mättare snabbt oavsett.
Det jag har ändrat på är bröd. Jag har alltid älskat bröd och har slutat helt med vitt bröd. Jag äter knäckebröd och Rallarhalvor som fungerar bättre. Mättar mer också. Jag har dock både smör och ost på dem, och ibland även kaviar. Men en halv skiva från en Rallarhalva duger gott som frukost åt mig.
På kvällarna är jag oftast sugen på något. Och förut så hände det att man tog något gott eller onyttigt då. Nu för tiden så köper jag på sin höjd en sådan där nötmix. Knappast "nyttig", men ett litet paket nötter är bättre än en påse chips, minst sagt! Sedan dricker jag bara Cola Zero till, vilket innehåller varken fett eller socker.
Och det är allt! Låter helt galet enkelt och det är det. Folk har sagt till mig hur duktig jag är, men jag gör ju inget speciellt. Att väga sig varje morgon hjälper till att motivera när man väl går ned på vågen, även om det kan vara jobbigt när man gått upp igen.
Och jag rekommenderar att väga sig på morgonen. När du vaknar, gå på toaletten och sedan ställer du dig naken på vågen. På så sätt så får du ett konsekvent sätt att mäta din vikt. Samma våg, samma tid, samma förutsättningar.
Så, dessa tre månader har förflutit både snabbt och enkelt. Så ta det som en liten pepp om du själv är sugen på att gå ned i vikt men är rädd för att det ska vara både jobbigt och ta lång tid.