Skip to main content

Moonrise Kingdom ★★★★

Dags för en positiv filmrecension, efter att jag spytt lite galla över de senaste katastroffilmerna och Hollywoods idétorka.
En man som inte lider av idétorka är Wes Anderson. Han gör helt klart annorlunda filmer, fjärran från Hollywood-schablonen. Han skriver och regisserar filmer med mycket humor, crazy idéer men också med mycket kärlek och värme. Han har ett starkt artistiskt fokus och känsla för miljöer, rekvisita och val av skådespelare.
Han är känd för sina filmer Rushmore, The Royal Tenenbaum, The Life Aquatic with Steve Zissou och The Darjeeling Limited. Han gjorde också den animerade Fantastic Mr Fox.
I filmen Moonrise Kingdom hittar vi kändisar som Bruce Willis, Edward Norton, Frances McDormand (Fargo, Burn after reading), Bill Murray (förstås) och huvudrollsinnehavarna, de två förälskade ungdomarna Sam (Jared Gilman) och Suzy (Kara Hayward). Storyn är helt underbar och helt underbart berättat och utspelar sig på en ö i New England 1965. Stillistiskt är det Wes bästa film, en resa tillbaka till ett 60-tal innan Internet och hightech. En värld där skönhet och passioner gjorde allting möjligt. Samtidigt är den lite vemodig och kryddad med en stor portion en härlig humor. Bara att se dessa skådisar kliva ur sina gängse rolltyper är ett nöje.
Scoutledaren (Edward Norton) upptäcker en dag att en av hans pojkscouter, Sam, har rymt. Sam är en 12-årig kille med Davy Crockett-mössa och pipa som blev blixtförälskad i Suzy (tjejen i korpkostymen i kyrkospelet om Noak och Arken). Sam har smitit för att i hemlighet träffa Suzy som bor på andra änden av ön. De två har brevledes planerat att rymma för att bygga ett eget läger och leva tillsammans. Sam har utrustat sig med lägerpackning, kanot och luftgevär. Suzy med en resväska böcker, sin katt och sina bröders skivspelare.
Öns trötte och lite sinnesslöe polis Captain Sharp (Bruce Willis) blir inkallad för att söka efter Sam, samtidigt som scoutkåren ger sig ut på skallgång efter Sam. Captain Sharp, som har sitt sheriffkontor på en brygga, har ett litet vänsterförhållande med Suzys mamma Mrs Bishop (Frances McDormand) som lever tillsammans med sin lätt besynnerlige man Mr Bishop (Bill Murray). En storm är på väg mot ön.
Filmen är vacker, trevlig, riktigt rolig och helt galen emellanåt. Den fungerar och ger en skön eftersmak. Wes Anderson vet hur man tar ut svängarna och jag ser fram mot hans nästa film, The Grand Budapest Hotel som har premiär i mars. På rollistan till den finns Bill Murray (förstås), Wiliam Dafoe, Owen Wilson, Edward Norton, Tilda Swinton, Jeff Goldblum m fl.
Betyg: ★★★★ (Mycket bra)