Skip to main content

Breaking Bad ★★★★

Walter White är kemilärare på en skola i Albuquerque, New Mexico. Han lever tillsammans med hustrun Skyler (Anna Gunn) och sin handikappade tonårsson Walter White Jr (RJ Mitte). Deras familj inkluderar också Skylers syster Marie (Betsy Brandt) och hennes man, narkotikapolisen Hank Schrader (Dean Norris).
Walter (Bryan Cranston) lever ett rätt frustrerat lärarliv efter att tidigare varit ungt kemigeni som tillsammans med en vän och kemist lade grunden för ett idag mycket framgångsrikt företag. Hans liv blir inte roligare av att han får veta att han har framskriden lungcancer. Men det blir mycket intressantare.
Kemiläraren Walter White och knarklangaren Jesse Pinkman
Walter följer med sin svåger Hank på ett tillslag i en mindre narkotikafabrik som tillverkar metamfetamin. Bara för att titta. Från brottsplatsen ser han en av sina tidigare elever, Jesse Pinkman (Aaron Paul), smita iväg undan polisen.
Walter dilemma är att han nu med diagnostiserad långt framskriden cancer, inte på sin lärarlön kunnat lägga undan pengar för att sörja för sin familj och sonens fortsatta utbildning, efter hans bortgång. Tillslaget med sin svåger ger honom en idé. Han tar kontakt med Jesse Pinkman och föreslår att de två ska börja tillverka metanfetamin tillsammans. Med sina kemikunskaper kommer han att kunna tillverka det renaste meth som marknaden sett. Alla andra är ju amatörer säger han. De köper en gammal husbil och åker ut i vildmarken. Walt kokar och Jesse säljer. Och så rullar historien igång.
Breaking Bad har en ganska långsam start. I början är det lite svårt att hitta sympatier för någon. Men avsnitt för avsnitt blir den bättre, djupare och bredare. Storyn växer, situationen blir alltmer tilltrasslad och personligheterna utvecklas. Walters svåger, Hank på DEA (narkotikaroteln) börjar nysta i var "the blue meth" som översvämmar marknaden kommer från. Den blir mer och mer spännande på ett finurligt sätt. Bitvis chockerande i en värld dår vi vanliga inte är vana att röra oss. Jag ska inte berätta hur.
Breaking Bad började sändas 2008 och 2012-13 sänds den femte säsongen. Jag har sett de fyra första som finns tillgängliga via Netflix. Serien är skapad av Vince Gilligan som bland annat varit med och skrivit och producerat X-files och Hancock. Seriens skådespelare är relativt okända men gör ett mycket bra jobb. Karaktärerna är mycket trovärdiga, de porträtteras nära och utvecklas en hel del under serien.
Breaking Bad är ingen actionserie även om den innehåller mycket action och våld. Den klassas som Crime, Drama och Thriller på IMdb och har hela 9,2 i tittarbetyg och ligger på fjärde plats i tittartoppen. Jag kom efter inledande tveksamhet att tycka om den mer och mer och kan rekommendera den. Den ställer både relationer och moral på sin spets. Och som betraktare pendlar man mellan var sympatierna sitter. Det finns the good guys (som kanske inte alltid är så goda), the bad guys (som kanske inte alltid är så dåliga) och the really bad ass guys (som kanske bara är en bricka i spelet). Vem håller i trådarna?
UPPDATE: Har nu sett halva säsong 5 och den accelererar och mr White is getting real bad. En av det absolut bästa tv-serierna.
Betyg: ★★★★ (Mycket bra)